Valhall

Valhall

Valhall är en magnifik utsiktsplats ovanför ett lodrätt stup ner i sjön Orlunden. Platsen omgivs av en öppen bokskog och vid själva utsiktspunkten så finns det gott om äldre träd, både bok, ek och tall.

Platsen har alltid kallats för "ättestupan" och Harry Martinson har i en dikt "Småskolans utflykt" skildrat ett besök för ca 100 år sedan. Om platsen verkligen har använts som ättestupa är dock höljt i historiens dunkel.

Man bör även ha i åtanke att själva begreppet Valhall är en mytologisk plats då det var Paradiset i asatron. I slutet av 1800-talets nationalromantiska anda både letade och hittade man Valhallar och ättestupor lite överallt, dock utan att kunna belägga dessa vetenskapligt. Denna Valhall är omnämnd i ett gränsdragningsprotokoll från 1709 då man fastslog gränsen mellan byarna Holje (Olofström) och Jämshög: "... en swart hög och mycket brandt Bärgklippa, som Åboerne uti Hollie by kallar Swarta varhallen...".

Om man följer stigen från parkeringen mot söder så kommer man ner till sjön nedanför stupet. Här ser man att det inte är så brett som man tror när man står på toppen. Det är ca 40m högt.

Det går bra att köra bil ända upp till Valhall. Vägen upp slingrar sig vackert genom bokskogen. Ta med dig en kaffekorg och sätt dig och njut av en vacker vårmorgon.

Sommartid är Valhall ett populärt utflyktsmål
Även vintertid bjuder Valhall på en vacker vy med vinterhimlen som speglar sig i isen
Intill utsikten står denna imponerande bok
Nedanför ättestupan ser man hur brant det är
Vägen upp till Valhall slingrar sig vackert genom bokskogen